HTML

Progmat

Utolsó kommentek

Mindennapi kódsoraink

2010.03.07. 16:31 Imeron

90 napos projektek

Címkék: projekt menedzsment

Egy remek cikket olvastam az egyik konzultációs cég magazinjában. A cikk India egyik kis bankjáról (ICICI) szól, amelyik a semmiből nőtt ki pusztán a technológiai innovációra építve. Az innováció alapeleme a folyamatos fejlődés, a gyorsaság. A bankoknál ez gyakran az ezer éves rendszerek, hatalmas monolitikus mainframe gépek, több évig nyújtózó projektek miatt szinte lehetetlennek tűnik. A kis indiai banknál ennek elkerülésére vezették be a 90 napos projekt szabályt. Ez azt jelenti, hogy egyetlen projekt sem lehet hosszabb 90 napnál. Egyik sem.

A lepusztult Indiában a technológiára építeni furának hangzik. Ez a bank például 1000 ATM telepítését célozta meg az első évben, miközben összesen körülbelül 100 volt az egész országban. Az ATM-ek a megbízható működés miatt hagyományos telefon, bérelt vonal és műholdas kapcsolatban is állnak a központtal. Meddig tartott volna ezt kifejleszteni egy "hagyományos" technikai nézetekkel rendeklező banknak? 3 év? Biztos, hogy ők sem 90 nap alatt hozták össze az egészet, de 90 nap alatt valamit letettek az asztalra amire lehetett építeni a későbbiekben.

Gondolj a legutolsó projektedre. Elhúzódó specifikációs időszak? Technológiák cserélgetése? Semmire sem jó funkciók tömkelegének implementálása? Mi lett volna, ha csak 90 napot kap az egész projekt? Sok-sok problémával biztos nem kellett volna foglalkozni. Nincs hosszú specifikációs időszak. Végtelenbe nyúló megbeszélések az OK gomb szinéről és formájáról. A "funkciók burjánzása" lényegében ismeretlen. Ha pedig teljesen rossz az irány akkor legkésőbb 90 nap múlva kiderül.

Én egy picit úgy érzem, hogy ez a 90 napos projekt kritérium a manapság nagyon divatos agile (Scrum, Kanban) tervezés és programozás egyik könnyített formája. Ezek a módszerek a mindennapi munkavégzés menetét próbálják javítani. Gyors visszacsatolás, fókusz a lényegre, rövid iterációk. Ha 90 nap van egy projektre akkor nem is lehet másképp csinálni.

A te legutolsó projekted hány napig tartott?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://progmat.blog.hu/api/trackback/id/tr661787071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása